FORD Otosan Research & Development Center

OFİS

İşveren: FORD Otosan

Yer: Kartal, İstanbul

Tasarım ve Proje Ekibi: Tülin Hadi, Cem İlhan, Sezin Beldağ, Fabio Ribeiro, Sedef Zorbozan, Aydoğan Özsoy, Keriman Afyonlu

Tarih: 2012-2015

İstanbul Kartal’da inşa edilen Ford Otosan Ar-Ge Üssü,  Ford otomotiv grubunun dünyadaki 4. Mühendislik merkezi olarak planlanmıştır. 38.000 m2 lik kapalı alana sahip olan merkez her türlü çağdaş teknolojik olanakları kullanan ve bu çağdaş yaklaşımı dinamik bir mimari ile ifade eden yapılardan oluşur. İşveren tarafından talep edilen alçak ve yaygın bir ofis kitlesi isteği tasarımı önemli ölçüde yönlendirmiştir. 1500 kişinin birlikte çalıştığı yapılar farklı etkinliklerin birada yer aldığı zengin bir çalışma ortamına sahiptir.

Merkez, tasarım stüdyosu, açık ofisler, kapalı ve açık oto teşhir alanları, sergi salonu, oditoryum, kafeterya, açık/yarı açık teraslar ve avlulardan oluşmaktadır. TEM otoyoluna cephe veren kompleks 2 ana ofis kitlesinin tanımladığı bir avlu oluşturur. Otobana paralel konumlanan ön plandaki blok aynı zamanda buradan gelen gürültü ve rüzgara karşı bir bariyer haline gelir. Böylece arkasında kalan mekanlar tamamen rekreaktif amaçlı açık gezinti ve buluşma alanları olarak kullanılırlar.

Paralel ofis blokları açılı bir şekilde avlu boyunca uzanır ve köprülerle bağlanırlar. İki kitlenin arasında yer alan kafeteryaya çökük bir avluya inilerek ulaşılır. Kafeteryanın çatısı aynı zamanda ofis zemin katlarından ulaşılabilen bir iç bahçe olarak kullanılır. Tasarım stüdyoları kompleksin girişten uzakta ve alt kotta yer alır. Bodrum kotunda konumlanan stüdyolar çatıdan doğal ışık alan mahrem mekanlardır. Yapıların dış çeperleri pasif güneş kontrolü sağlayan, farklı geçirgenlik değerlerine sahip perfore aluminyum levhalar ile kaplıdır. Ancak avluya bakan cephelerde bu kaplama tamamen kaldırılarak cephe şeffaflaşır ve avlu ile doğrudan görsel temas kurulur. Bu tavır mühendislik merkezinin aslında bir bütünün ortadan ikiye ayrılarak ortadaki avluyu oluşturduğunu ifade eder.

Ek bilgi için aşağıdaki linki kullanınız:

http://www.arkiv.com.tr/proje/ford-otosan-muhendislik-merkezi/2862

 

Client: FORD Otosan Inc.

Location: Sancaktepe, İstanbul

Plot Area: 17.000 m2

Construction Area: 38.000 m2

Architectural Design: TeCe Architects

Civil Engineering: Arup

Mechanical: EnarLtd.Şti.

Electrical: ERKE

Landscape:  DS  Architects

Contractor: Ark İnşaat

Architectural Design Team: Sezin Beldağ, Fabio Ribeiro, Aydoğan Özsoy, Keriman Afyonlu,  Sedef Zorbozan, Tülin Hadi, Cem İlhan

Project + Construction: 2012-2015

 

The new Ford Otosan Research and Development Centre facilitates in İstanbul,  located on the edge of European route E 80, also known as Trans-European Motorway (TEM) , extending from Portugal to Turkey, connecting 10 countries. The new R&D centre operates next to the Istanbul junction of TEM and is part of a larger complex of Ford which contains the marketing offices, training centre and stocking facilities.

The context that surrounds this section of the TEM is a typical highway adjacent, uncharacteristicly structured urban fabric occupied in its majority by industrial buildings of varying scale and porportion which service themselves from this main artery.

The new R&D building is the fourth  design centre of FORD fully equipped with high-end technologies and infrastructure capable of serving 1500 people in 38.000 sqm.The program of the centre covers offices, labs, cafe, restaurant, auditorium, exhibition halls and an advanced design centre.

The new design deals with this same challenge of creating a peaceful working and studying environment for creative facilities next to a noisy and polluted traffic artery. Distant from the city center and any practical means of transportation, accesability is guaranteed by the use of private transportation services. Which further poses the central need to create a stimulating ambiance for its 1500 personel somewhat isolated within this context.

The complex has been shaped by two monoliths seperated by a central courtyard. Block A, to the north,  acts as a barrier against prevailing wind, noise and  air pollution from the motorway, while block B protects from southern sun and the presence of more intensive warehouse and distribution facilites of the campus. Together they protect the island like internal courtyard within. Here,users of the centre have breaks, meet and rest.  Yet, this opening gesture can only be perceived when approached from the main entrance point on Hasan Basri Street, perpendicular to the motorway.

The massive image of the blocks is deceiving: as the perforated aluminium clad elevations that wrap the complex, transform to become horizontal shaders on the internal facades overlooking the courtyard, thus creating a sharp and surprising contrast responsive to solar orientation. The corrugated section and slanted surfaces of the metal facade provide self shading for the skin which in turn gathers and disspates this excess heat over time. This visually results in a horizontal contrast between white and shadow that augment its streamlined effect materialized from context specific tensions of sun and wind.

Big atriums in each block provide natual daylight for all office floors down to the first basement. Keeping the same approach lightwells over the internal garden provide natural light to the cafeteria space below. Most of the technical equipments such as HVAC systems and electricity panels has been located over the roof because of high land values and hidden behind the mesh facade.

For more information please click the following link:

http://www.arkiv.com.tr/proje/ford-otosan-muhendislik-merkezi/2862

 

 

 

 

Share Tweet Pin it