ODTÜ KKTC Mühendislik Laboratuvarları

EĞİTİM

Tarih: 2006

Yer: Güzelyurt / KKTC

Alan: 5.000 m2

Tasarım Ekibi: Cem İlhan, Tülin Hadi, Şefika Güner, Arcan Aksakaloğlu

 

Yeni laboratuar binalarının ana fikri, laboratuar birimleri ve bunların hemen arasında yer kalan alanlarda kampus yaşantısı ile bütünleşebilecek bir mekan kurgulamak olmuştur. Yapı programını oluşturan birimlerin kendi aralarında gölgeli avlu ve iç sokaklar oluşturacak şekilde konumlanması tasarımın çıkış noktasıdır.

Yapılar grubunu, kuzeydeki ovaya paralel uzanan büyük laboratuar birimleri ve onun önünde açılanmış olarak konumlanan küçük laboratuarlar kitlesi tanımlar. ODTÜ Meydanından gelen promenad aksı sürdürülerek laboratuar yapılarının arasından geçerek iki yapı dizisi arasında kalan ara mekanda bir iç sokak oluşturulur. Ara düzlemde kalan ve sürekli olarak devam eden bu iç sokak, laboratuarlara girmek zorunda kalınmadan içinden geçilen gölgeli bir mekandır. Böylelikle kampus yaşantısı ile laboratuarların iç dünyası belli bir anda birbirine değerek görsel bir diyalog içine girerler.

 

The idea behind the new laboratory buildings was to make the laboratory units and the spaces between them into a setting integrated with campus life. The pivot of the design is to place the elements of the building programme in such a way as to create shaded courtyards and inner streets between them. The large laboratory units running parallel to the plain to the North and the small laboratory mass placed in front of them at an angle define the group of buildings. The promenade leading from METU Square continues along its axis between the laboratory buildings and produces an inner street in the space between the two rows of buildings. This inner street, which is in the mid plain and continues unbroken, enables you to pass through a shaded place without entering the laboratories. Thus, the inner world of laboratories and campus life come into contact at a particular moment and enter into a visual dialogue.

Share Tweet Pin it