Still İstanbul Konutları

KONUT

2008 ALTIN PROJE KONUT ÖDÜLÜ

İşveren: Yeşilyurt İnşaat

Yer: Kurtköy

Alan: 15.000 m2

Tasarım: Tülin Hadi, Cem İlhan

Proje Ekibi: Şefika Güner, Türkan Kahveci, Ayşegül Akgül, Gülnaz Güzeloğlu, Hakan Ceritoğlu, Keriman Afyonlu, Aydoğan Özsoy

Proje İstanbul’un hızlı bir şekilde yapılaşan beldelerinden birisi olan Kurtköy’de planlandı. Artık kanıksanmış bir yaklaşım olan ayrık blok nizam tip blokları tekrar etmemek bir ilke olarak kabul edildi.  Türkiye’de farklı yapılaşma formatlarının daha çok  hayata geçirilebildiği son dönem uygulamaları, toplukonut üretiminde bildik normların dışına çıkılabileceğini ve kabul görebildiğini gösteriyor. Kurtköy’de inşa edilecek bu yerleşimde de yaygın toplukonut uygulamalarını yeniden üretmemeyi hedefleyen bir yaklaşım benimsendi.

133 adet konut ünitesinden oluşan yoğun program iki kitle halinde çözüldü. Konut bloklarının yer aldığı parselin eğimi, dar ve uzun geometrisi ve cadde ile kurduğu ilişki tasarımı şekillendiren ana unsurlar haline geldi. Söz konusu bloklar sırtlarını parsel çeperine yasladılar. Blok girişleri de bu çeperde yer alan açık otopark zonlarından alındı. Böylelikle arsanın geri kalan kısmı, rahatça düzenlenebilir ferah açık alanlar haline geldi.

100 metreyi aşan A blok kitlesi zeminde yer yer boşaltıldı. Bloğun bu şekilde kesintiye uğratılması otopark ve avlu yönlerindeki yaya akışını kolaylaştıran bir çözüm sundu. 2 kat yüksekliğindeki bu geçitler yapının karakteristik bir öğesi haline geldiler. Blok yer yer alçaltılarak üst kotta teraslar oluşturuldu.

——————————————————————————————————————————–

Still İstanbul Housing Settlement

 The scheme has been proposed in one of the most rapidly urbanized zones of İstanbul, Kurtköy. The reproduction of known formats which is the repetitive free standing urban block has been decisively eliminated right from the start.

 The project consists of 133 units in two blocks. The geometry and the topography of the site has almost dictated the positioning of the buildings. The blocks has been located along the perimeter of the site, leaving maximum space for common recreational areas. All entrances and open parking has been proposed behind the buildings whille living spaces of each unit face the generous landscape in the middle. The access to the common space is via 2 story high passages allowing users easly circulating around the site. Creation of upper terraces provide alternative public spaces and vistas. The project offers different alternatives for varying household profiles from studio to 3 room flats with rich plan configurations.

Share Tweet Pin it